Headerbild

Enkät ang Regelverket Ban- och Fältskytte Gevär:

Enkät angående regelverket på gevär 6,5 mm. Jag har just nu fått in 104 svar. Har du ännu inte svarat så gör det senast den 31 juli om du vill vara med och påverka vår framtid! Enkäten finns i särskild bilaga. Har du redan svarat kan du bortse

Svar skickas till Klas Gustafsson klasg@ebox.tninet.se

 

Enkät ang Regelverket Ban- och Fältskytte Gevär:

 

1.       Proppen har ju nu diskuterats i ett par år och det är klart vi måste ha en gemensam rutin/regel . I södra Sverige används proppen nästa till 100% medan den i norra Sverige inte används alls. Hur tycker du att vi skall nå ett samförstånd i denna fråga

1.    Vi skall av säkerhetsskäl obligatoriskt använda propen vid alla tävlingar.

X.    Proppen avskaffas helt och hållet.

2.    Proppen skall vara frivillig och i första hand användas för att snabba upp visitationen efter skjutning.

 

 

2.        Att aktivitetskortet är en nödvändighet i organisationen för att vi skall kunna få en ekonomi som klarar av att hålla igång vår verksamhet är väl de flesta överens om. Men en fråga som diskuterats är vid vilka tävlingar det skall vara ett absolut krav på att deltagarna skall ha löst ett aktivitetskort.

Idag står det på Skyttesportförbundets hemsida: ”Aktivitetskortet är en obligatorisk individuell avgift för skyttar som är 15 år och äldre som deltar i tävling där två eller flera föreningar deltar. Undantagna är Svenska Dagbladets riksskyttetävling, Värmlandsserien kpist och Skyttiadens föreningsomgång.”

Vad tycker du skall gälla?

1.             Nuvarande bestämmelse d v s det som står ovan

x.    Aktivitetskort skall vara ett krav på alla kungjorda tävlingar

2.     I princip skall alla deltagarna ha aktivitetskort på alla tävlingar, undantag kan dock göras på tävlingar som har nyrekrytering som främsta syfte, t ex korp- och vissa föreningstävlingar.

 

3.       När det gäller eldavbrott i banskytte kan man i Regelboken läsa: ” Om ett eller flera skott genom konstaterat ammunitionsfel, vapenfel eller fel på godkända vapentillbehör inte hinns med inom föreskriven skjuttid, får vid banskjutning färdigskjutning genomföras av resterande skott.

        Vad tycker du om detta?

 

1.              Det är riktigt ett ammunitionsfel, vapenfel eller fel på godkända vapentillbehör måste kunna konstateras för att ge rätt till en färdigskjutning och att definiera vad som igår i dessa typer av fel är inga större problem.

 

 

x.     Ett eldavbrott skall aldrig ge rätt tll färdigskjutning

 

2.              Eftersom det är svårt att konstatera och definiera vad som ingår i ammunitionsfel, vapenfel eller fel på godkända vapentillbehör bör alltid en skytt som får eldavbrott få göra en färdigskjutning. På många mindre tävlingar saknas t ex vapenhantverkare som kan konstatera vad eldavbrottet bero på.

 

 

 

4.       När det gäller ”klass- och märkeskompetenser” kan dessa enligt Regelboken i banskytte endast tas på Grundomgång och Alternativ grundomgång (L+L+K+S). Då det visat sig att många föreningar skjuter den gamla dubbelserien (L+St+L+St) i stället för den Alternativa grundomgången har Regelkommittén i klarläggande uttalat att det är tillåtet att erövra kompetenser även på dubbelserien. Samma kompetenstal som för en Alternativa grundomgången skall gälla.

        Vad tycker du?

 

1.              Det är bra att kompetenser endast kan tas på grundomgång och alternativ grundomgång och det i och för sig är tillåtet att ta kompetenser på dubbelserien, men detta behöver inte framgå av regelboken. Regelkommitténs uttalande är tillräckligt.

 

x.     Kompetenser skall endast kunna tas på Grundomgång och Alternativ grundomgång.

 

2.              Bra att det bara finns två kompetenstal att hålla reda på och det är bra att oavsett om man skjuter alternativ grundomgång eller dubbelserie så skall samma kompetenstal  gälla. I Regelboken borde det vara enkelt att i tabellen för Klass-och märkesfordringar,  i kolumnen för Alternativ grundomgång,  med en asterisk förklara att dessa kompetenstal även gäller för skjutna dubbelserier.

 

 

5.         När man skall ladda i fältskytte så har ett förtydligande gjorts och då har fastställts att kommandot vid laddning skall vara följande: ” I aktuell skjutställning, eller i sittande med minst ett knä i marken, mynningen i skjutriktningen, SEX PATRONER LADDA OCH SÄKRA.” I ett uttalande har Regelkommittén sedan meddelat att det är upp till tävlingsledaren att besluta om laddning skall ske i aktuell skjutställning eller med minst ett knä i marken.

        Vad tycker du?

 

1.         Bra som det är. Den enskilde skytte bör själv kunna få avgöra om han skall ladda i skjutställning eller med minst ett knä i marken. Att rikta på figuren är tillåtet endast när skytten befinner sig i eldställning.

 

x.     Tävlingsledaren bör fastställa i vilken ställning laddning skall ske. Detta skall informeras om innan skyttarna går ut på patrullstigen

 

2.     Av säkerhetsskäl så bör all laddning ske med minst ett knä i marken. Undantag bör dock göras då skjutställningen är knästående, då det för dessa skyttar bör vara tillåtet att ladda i sittande ställning.

 

 

 

6.         När en skytt har för många skott på tavlan står nu att läsa i Regelboken: ” Om skytt, utan att själv orsaka det, får ett skott för mycket på sin tavla och det är ställt utom allt tvivel vilket det felaktiga skottet är skall det räknas bort. Vet man inte vilket enskilt skott men med säkerhet i vilken serie skall korrigering göras i aktuell serie. I annat fall får skytten tillgodoräkna sig de fem högsta valörerna och vid skjutning skott för skott den högsta valören, förutsatt att det på någon tavla saknas ett skott. Om det inte saknas skott på någon tavla, eller om skytten får fler än ett skott för mycket på tavlan, utan att själv orsaka det, skall omskjutning äga rum.”

        Vad tycker du om detta?

 

1.       Regeln är bra. Vi slipper de flesta omskjutningar och de som fått ett skott för mycket på sin tavla drabbas inte. Risken för medvetna felskjutningar är obefintliga

 

x.     Skytt skall alltid få räkna de bästa skotten oavsett om någon annan skytt har för lite skott på sin tavla eller ej. Att vissa skyttar kan få  ”gratispoäng” genom att lappar ramlat av och liknande får vi acceptera.

 

2.       Den gamla regeln som sa att om du fått ett skott för mycket på din tavla och den närmaste grannen, på vänster eller höger sida, har ett skott för lite, så får du räkna de bästa skotten, är att föredra. Detta eliminerar i stort sett risken för medvetna felskjutningar och plockar bort 95% av felskjutningarna från omskjutning.

 

 

7.         När det gäller kompetenser till Riksmedaljen så säger Regelboken följande: ” Skytt har rätt att tävla om riksmedaljen en gång per år på förbundsmästerskapet. Skytt som har rätt att tävla för riksmedaljen i ställningar räknar resultatet i den tävlingen (och inte liggande) om inget annat anmäls innan första tävlingen.”

Har fått signalen att denna text tolkas på olika sätt. Många skyttar tycker att kompetenser till Riksmedaljen nu har blivit så rörigt så man struntar i den.

         Vad tycker du?

 

1.       Nuvarande regel är bra och bör gälla även fortsättningsvis

 

x.         För att undvika missförstånd är det bättre att skyttarna får två chanser om året,   d v s att alla skyttar tävlar om Riksmedaljen såväl på ligg- som ställningsmästerskapet

 

2.       Kompetenser till Riksmedaljen bör endast utdelas vid förbundsmästerskapet i ställningar. Skyttar i klass G 66 skall på detta mästerskap även erbjudas att skjuta grundomgången i liggande, som då tillika är kompetensgivande för riksmedaljen.

 

 

 

8.         Idag finns många äldre skyttar som gärna vill vara med i ställningsskyttet men tyvärr kan de inte eftersom de inte kan komma ned i knästående. Ett hjälpmedel för dessa är att få sitta på en mindre pall i knästående. Ett flertal skyttar har i dag hos Regelkommittén begärt att få tillstånd att använda en sådan pall, en dispensansökan som hanteras generöst. I princip alla som ansöker om det och bifogar ett läkarintyg får den begärda dispensen.

Vad tycker du skall gälla?

 

1.       Bra att det krävs dispens för att få använda pall. Innebär att ingen använder pall som inte behöver det

 

x.     Knästående är knästående. Ingen pall skall godkännas. De som inte kommer ner i knästående hänvisas till liggandeskytte.

 

2.        Pall bör tillåtas för alla i klass G 66 och äldre utan dispensansökan. Alla som begär det och skaffar fram ett dyrt läkarintyg får dispens. Varför skall det då krävas dispens och läkarintyg?

 

 

 

9.         Idag har vi prestationsklasser (1-2-3-4-Elit) och åldersklasser (15-17-56-66). En skytt kan     fr o m det året han fyller 56 år bestämma om han vill skjuta i sin prestationsklass eller sin åldersklass. Men när en skytt väl bestämt sig så gäller enligt regelboken ” När klasstillhörighet fastställts får byte som regel ej ske under klassificeringsåret. Undantag medges då tävling saknar den klass skytten registrerats i.”

        Vad tycker du om detta?

 

1.       Bra som det är. Om en skytt ”låses” i ett år efter det att han valt klass så får vi bort alla prisjägare. Skulle han få välja klass vid varje tillfälle så skulle han/hon välja klass efter motstånd.

 

x.     Bör inte finnas några alternativ. Fr o m det året man fyller 56 skall man skjuta i klass G 56, o s v

 

2.      Det kan hända mycket under ett år för dessa äldre skyttar. En skytt som valt prestationsklass kan skada sig eller helt tappa formen och av olika skäl inte kunna skjuta ställningar längre. Skall han då tvingas sluta med skytte under året. Nej, låt dessa skyttar välja prestations- eller åldersklass vid varje tävling.

 

 

 

10.     I fältskyttet har vi idag ett antal skyttar i klass GF Elit. I princip alla andra aktiva skyttar hamnar i klass GF 4 så småningom.

        Är det så vi vill ha det?

 

1.         Bra som det är. Eftersom vi inte är fler skyttar än vad vi är, så är det bra om vi i prestationsklass-systemet huvudsakligen koncentreras i två klasser

 

x.         Svårigheten för uppflyttning till klass GF 4 bör höjas, då får vi fler skyttar i klass GF 3

 

2.          Svårigheten för uppflyttning till klass GF 3 och GF 4 bör höjas, då får vi en jämnare fördelning mellan klasserna GF 2, GF 3 och GF 4.