Headerbild

Rapport från grenledaren i Engelsk sporting samt info om ny cup

2012-02-17 i Värmlands Skyttesportförbund / Nyheter / Arkiv 2012

Nedan ser ni datum och platser för landslagstesten och SM. under 2012

LLT 1 Susegården, 31/3

LLT 2+3 Roslagen, 28-29/4

LLT 4 Wings & Clays, 30/6

LLT 5 Börringe(SM lag, dam jun SVM) 21/7

LLT 6 KBJ Skogstorp(SM) 25-26/8

 

Närmare information kring resp. tävling kommer att läggas ut på skyttesports hemsida under kalendern, precis som vanligt.

 

Det finns ett enormt intresse för "sportingskytte" i Sverige, jag kan bara se vad som har hänt på vår egen klubb sen vi gjorde en del förändringar/förbättringar, ifjol snittade vi ca 75 serier per träningskväll som mest hade vi upp mot 110 serier, så intresset finns för denna ädla form av lerduveskytte skytte!

 

Jag har under året varit iväg på samtliga landslagstest i Sverige och många andra tävlingar runt om i landet och jag har upplevt mycket kul på samtliga tävlingar, det är alltid lika kul att få träffa alla skyttar och funktionärer, både nya och gamla förmågor :-)

 

Vart är då Engelsk sporting i Sverige på väg?

 

Till att börja med vill jag förklara Engelsk sporting, detta är denna gren som vi alltid har skjutit i Sverige och som i "folkmun" kallas för sporting, men i samband med att vi fick en "ny" gren i Sverige för ngr år sedan(Fitasc Sporting) så togs namnet Engelsk sporting, då det utomlands heter English sporting, ville bara förklara så att det inte uppstår några frågetecken.

 

Fitasc Sporting skjuter lite mer enkelduvor än vad man gör i Engelsk sporting, det är även lite andra regler, även denna gren är mkt omtyckt och är en rolig gren att utöva/prova på!

 

Jag har under hela året predikat för att banorna(duvorna) ska bli lite lättare och jag upplever att vi är på väg åt rätt håll, det ska INTE vara för svårt, sen är det många faktorer som spelar in, bla. annat vilken tillgång till yta arrangerande klubb råder över, väderförhållande, antal kastare osv. osv.

 

Ytan för att arrangera en 25 duvors tävling behöver inte vara speciellt stor, med lite fantasi så går det att lösa och det går alldeles utmärkt att använda handkastare som det gjordes på den "gamla goda tiden"

 

Det är ju olika förhållande för alla klubbar, men jag vet att alla gör så bra det bara går och det kommer man även att göra i framtiden och det ska alla arrangörer/klubbar ha en stor eloge för!

 

Jag har sett många nya ansikten på de tävlingar som jag har varit på och detta är mkt glädjande, antalet starter i tävlingarna har varit bra och antalet starter har ökat sen 2010 men det kan bli bättre och jag ska göra allt jag kan för att vidareutveckla och förbättra för grenen!

 

Det första steget är att jag sitter i skrivande stund och har skissat klart på en ny cup som ska gå över hela landet, typ "gyttorp cup" som fanns för en del år sedan, antalet skyttar som besökte dessa tävlingar var många, riktigt många, det blev en hel del pengar över till klubbarna och det behövs i dagens läge, det vet jag!!

 

Denna nya cup heter "Perazzi cup" se bifogad PDF.

 

Förr var en sån här "lerduvestig" lika mycket en social träff som det var tävling, vissa brydde sig inte så mycket om resultaten utan man var där för att ha kul, fika korgen och hela familjen var med och alla hade roligt, jag vill ha tillbaks detta och jag vet att det är många som vill det!

 

Det är inte alla som vill ställa upp i t.ex. en 100 duvors tävling(som är ganska vanligt idag) och det ska man respektera och ha förståelse för!

 

Jag tror att ett steg i rätt riktning är att man startar en cup som Perazzi cup, där man skjuter 50 duvor, 2x25 alt. 1x50, denna cup ska ha en ganska låg svårighets grad, detta för att merparten av deltagande skyttar ska få med sig ett bra resultat hem, förhoppningsvis ska detta skapa en större bredd inom grenen och skapa ett stort nöje för många människor.

 

Det ska framför allt vara lätt att arrangera en tävling!!

 

Om jag tillsammans med er och er klubb, resp. SDF och övriga klubbar i Sverige kan få igång denna cup, så förbättrar det en hel del för alla iblandade, klubbarna, skyttarna, förbundet osv. osv.

 

Alla är vinnare på detta!

 

Det skulle glädja mig mycket ifall ni skulle kunna tänka er att arrangera en tävling i Perazzi cup, behöver ni ngn form av hjälp eller har frågor så bara hör av er!

 

Jag kommer att göra så mycket reklam som möjligt för denna cup, jag kommer att försöka be Josefin Warg på förbundet om lite hjälp, så att så mkt info som möjligt kommer ut på förbundets hemsida(hon visste inte om det innan, men nu vet hon :-) )

 

Josefin; jag hör av mig om ngn dag :)

 

En annan sak som är viktig….

 

Som ett litet test för att se vilket underlag som finns på ungdoms sidan anordnade jag tillsammans med medlemmar från min klubb(Hässleholms JSK) ett ungdomsläger i Engelsk sporting förra säsongen.

 

Lägret var inriktat på ungdomar från Skåne som var rena ”nybörjare” det kom 23st och deltog i lägret, det fanns väldigt mycket talang och vilja bland dessa ungdomar!

 

Jag kommer definitivt att anordna fler läger för att få ut fler ungdomar på vår bana, så att dom får testa på lite lerduveskytte!

 

Det är dessa ungdomar som vi/ni klubbar måste ha ut på skjutbanorna i hela Sverige, detta för att kunna bygga upp lerduveskyttet i era klubbar till vad det en gång var, för vi kan nog alla vara överens om att antalet aktiva medlemmar har sjunkit lite mot fornstora dagar.

 

Försök att anordna ett ungdomsläger i er klubb, ta hjälp av SDF, hemsidor, jaktbutiker och gör reklam för ert läger!

 

Glöm inte att ni kan få div. stöd från kommun och förbund om ni arrangerar s.k. ungdomsläger/träning

 

Det behövs lite nya unga krafter i alla klubbar, lite nytt folk som kan hjälpa till med jourer, tävlingar osv. osv.

 

Det finns många som lägger ner otroligt mkt jobb i sina klubbar, dessa personer är riktiga eldsjälar och ska ha ett stort tack för allt vad ni gör, men inte ens ni orkar med allt, det är hög tid att ni får lite hjälp från tex. ungdomar och lite nya medlemmar.

 

Jag kan inte ensam förändra och förbättra, jag behöver hjälp från alla SDF, klubbar, skyttar osv. så att vi får igång intresset för lerduveskyttet igen, jag har inga skygglappar på för "min" gren, utan ser till hela lerduveskyttet i sin helhet alla grenar är lika viktiga!

 

Om det visar sig att det kommer många nya skyttar eller rutinerade skyttar som skjuter cupen och som sen fastnar för tex. nordisk trap eller skeet, fitasc sporting osv. osv. så spelar det ingen roll, så länge lerduveskyttet går framåt i Sverige så är vi alla vinnare!!!

 

Jag har under året startat ett s.k. informations mail som jag skickat ut med jämna mellan rum, detta för att informera lite vad som händer inom grenen Engelsk sporting, detta har varit uppskattat, är ni eller någon annan intresserade av att få dessa mail, så bara hör av er.

 

Ni når mig på esporting@hotmail.se

 

Det finns även en grupp på facebook som heter Sweden ESP.

 

Jag kommer att göra allt som står i min makt för att förbättra, men jag behöver er hjälp, så kom igen, vi gör ett gemensamt försök att förbättra!

 

Ett stort tack till alla klubbar och skyttar för säsongen 2011!

 

Om ni inte redan har kontakt för att kunna skaffa Eley ammunition till cupen, lerduvor eller ifall ni funderar på inköp av ngn kastmaskin, så kontakta mig så ska jag guida er vidare!

 

Är det något annat jag kan göra för att hjälpa er så bara hör av er till mig.

 

Hoppas vi ses på någon bana eller tävling i framtiden!

 

 

Vänliga hälsningar

 

 

Patrik Nilsson

Grenledare

Engelsk sporting

esporting@hotmail.se

 

 

"Perazzi cup" se bifogad PDF