Headerbild

Debatt: 6,5-tankar

2016-06-13 i Debatt / Debatt

Prenumerera via:

RSS

Mitt inne i banskyttesäsongen och det nya regelverket har nu gällt några månader. Det finns ett antal frågor som diskuteras ute och man undrar lite över hur man tänkt när man gjort dessa förändringar. Har man gjort tillräckliga analyser innan man beslutat att införa förändringarna.

Jag upplever att det är fyra frågor som diskuteras speciellt mycket just nu och jag tar upp dessa här nedan:

1.  Vid sammanslagningen hade vi i det nationella skytte 9 klasser inom 6,5-skyttet. Efter ett tag ökade man på med ytterligare två veteranklasser och vi var uppe i 11 klasser. I nya regelverket bygger man på med ytterligare en klass på ungdomssidan, så nu har vi 12 klasser. Allt detta har skett samtidigt som deltagarantalet minskar kraftigt. Naturligt hade ju då varit att minska antalet klasser.

Regelverket skrivs ju i första hand för föreningsverksamheten och det då ställer man ju frågan om det finns någon förening i Sverige som har behov av 12 olika klasser. Generellt tycker jag att man borde t ex plocka bort en veteranklass och t ex ha kvar 55, 65 och 73.

Låt oss sedan titta på ungdoms-/nybörjar-/utvecklingsklasserna.:

Före den senaste förändringen hade vi:

1.       GL 15 för skyttar upp till 15 år (med stöd)

2.       GL 17 för skyttera som var 16-17 år (utan stöd)

3.       GL 1 nybörjarklass för skyttar som var 18 år eller äldre

4.       GL 2 utvecklingsklass där man började skjuta knästående och på kortare tider

Efter den senaste förändringen har vi istället fått:

1.       GL 13 för skyttar som är 13-14 år (med stöd)

2.       GL 15 för skyttar som är 15-16 år (med stöd)

3.       GL 17 förskyttar som är 17-20 år

4.       GL 1 nybörjarklass för skyttar som är 21 år eller äldre

5.       GL 2 utvecklingsklass där man började skjuta knästående och på kortare tider

Vad tycker du om denna ökning av antalet klasser? Själv har jag upplevt att lyckas vi få ut några nya skyttar så har de aldrig någon att tävla mot, de är oftast ensamma i sin klass.  Vilket innebär att man inte får uppleva känslan av att tävla mot någon annan och detta innebär ofta att man inte fortsätter speciellt länge. Nåväl, säger någon, det går ju att slå ihop klasser!!! Javisst. Och denna sammanslagning blir olika från tävling till tävling och ingen (speciellt nybörjarna) vet vad som gäller från den ena tävlingen till den andra. Tycker istället att man borde minska antalet klasser till max 9 st och i stället poängtera att vid behov kan man öka antalet åldersklasser.

Det mest positiva för 6,5-skyttet, inom ungdoms-/nybörjar- och utvecklingssidan, tror jag hade varit ungefär så här när det gäller stommen för vår klassindelning inom 6,5-skyttet:

  • GL 13 för skyttar upp till 15 år (med stöd)
  • GL 1 för skyttar fr o m 16 år och som inte klarat bronsmärket
  • GL 2 för skyttar som klarat bronsmärket

Hade man valt denna klassindelning så hade vi också fått ett större underlag i klasserna 1 och 2, vilket är just vad vi behöver.

Ser vi en av våra största tävlingar Svenska Dagbladets Riksskytte så noterar jag att man slagit ihop GL 13/GL15 och GL70/GL75. Har man inte behov av 12 klasser i denna tävling så undrar jag vilken förening som har behov av alla dessa klasser.

 

Efter SM i fält som vi arrangerade har tre frågor i nya regelverket diskuterats flitigt ute bland de aktiva:

 

2. Särskjutning om silver- och bronsmedaljerna i mästerskap har tillkommit i det nya reglementet.

Före sammanslagningen infördes just detta att man skulle skjuta isär även om andra- och tredjeplatserna i mästerskapen. Detta gillades inte av de aktiva och togs omgående bort.

Det var med stor förvåning man noterade att denna särskjutning införts igen. Hur hade man analyserat denna fråga? Visste man inte om att det provats tidigare och att provet var så negativt att man tvingades att backa, eller trodde man att de aktiva hade ändrat uppfattning i frågan. Mig veterligt hade inte frågan diskuterats i de breda leden, för då hade man sannolikt fått tummen ned.

 

3. När det gäller lagtävlingen för föreningslag i Fält-SM blandar man Öppen klass och Veteraner i samma lagtävling trots att de har olika svårighetsgrader på banan. Just när det gäller tävlan om SM-tecken tycker många att det är synnerligen viktigt att man tävlar på samma villkor. Undrar om denna lagtävling är den enda i hela RF där deltagarna tävlar om SM-medaljer på olika villkor.

Kritiken har varit hård om att man inte splittrar upp lagtävlingen för föreningslag så att öppen klass har sin lagtävling och veteraner sin lagtävling. Däremot har juniorerna sin egen lagtävling och kan inte delta i lagtävlingen öppen kl/vet. Hur har denna fråga analyserats innan beslut fattades. Vilka positiva effekter hade man väntat sig?

 

4. I vårt regelverk finns rekommenderade avstånd på olika figurer i fältskytte i en särskild tabell. Detta har fungerat alldeles utmärkt och det har inte varit någon hetare diskussion om avstånden ibland går över eller under de angivna intervallerna. I nya regelverket har man helt onödigt poängterat att rekommenderade maxavstånd inom fältskyttet skall vara 610 m

Varför detta påpekande? Vad räknar med att vinna på detta? Skall man följa detta strikt så blir det ingen avståndsbedömning på B 100. Sätt den på 600 m om den inte är extremt svår. Har en känsla av att arrangörerna inte kommer att använda denna figur så mycket längre, då en av faktorerna (avståndsbedömningen) i fältskytte kraftigt förenklats.

 

Detta var fyra heta frågor! Visst undrar man hur noga konsekvenserna analyserats innan dessa förändringar införts. Klart är att de blivit föremål för många diskussioner ute bland de aktiva. Hur har man närmat sig de aktiva 6,5-skyttarna innan man gjort dessa förändringar?

VAD TYCKER DU?????  Hör av dig med dina synpunkter!

Jag lovar att föra alla synpunkter vidare som inte innehåller några namn på olika personer/funktionärer. Jag har ju fått en erinran och riskerar disciplinära åtgärder från Skyttesportförbundet om jag för vidare åsikter om vad en namngiven person har gjort eller har för avsikt att göra!

3-vliga sommarhälsningar önskar jag dig!

 

klasg