Headerbild

Debatt: 6,5-idéer

2016-11-23 i Debatt / Debatt

Nyligen nåddes vi av informationen om att Norma har sagt upp avtalet med alla sin ombud. Detta kommer sannolikt att innebära en kraftig prishöjning på ammunitionen. Hur mycket är det svårt att sia om i dagsläget.

Naturligtvis kommer det att påverka vår verksamhet. På FSR-tiden var det kutym att Norma hade en dialog med FSR innan beslut fattades om kraftiga prishöjningar eller andra förändringar. Några sådana kontakter har tydligen inte tagits denna gången och utan tvekan undrar man väl lite över vilket intresse Norma har av en fortsatt stark 6,5-verksamhet. Måhända LAPUA ännu en gång kan vara intresserade av den svenska marknaden och på så sätt få till stånd en konkurrenssituation.

Så här på hösten när vi närmar oss ett nytt verksamhetsår brukar vi ju titta efter vilka frågor vi har kvar där vi kan hoppas att till stånd någon form av förändring. Konkreta frågor som diskuterats flitigt 6,5-skyttar emellan är t ex:

 

1. Klassindelningen

Utan tvekan är det väl så att vi har för många klasser för att vi skall få meningsfulla tävlingar i samtliga klasser, speciellt då regelverket i första hand skall verka för föreningsnivån. Vid sammanslagningen hade vi 9 klasser i 6,5-skyttet och nu har vi 12, detta trots att deltagarantalet kraftigt minskat. Finns det någon förening i dag som har behov av 12 klasser. Eftersom vi i nationella skyttet i första hand jobbar för breddskyttet och en prestationsrelaterad klassindelning så är jag rädd om klasserna 1-2-3-4-Elit, men behöver vi alla ungdoms- och veteranklasser?

Jag tar mig friheten att föreslå följande klassindelning i 6.5-skyttet

  • Ungdom (t o m 15 år - med stöd – lång tid)
  • 1 (fr o m 16 år – utan stöd – lång tid
  • 2 --- E
  • 55
  • 65
  • 72

Och hux flux är vi nere i 9 klasser igen!

Vad tycker du???

 

2. Fält-SM

SM är den största tävlingen vi har och det delas ut RF:s SM-medaljer till de Svenska Mästarna. I en sådan tävling tycker jag inte det passar att lägga in ett handicap. För det är ju just det man gör då veteraner och öppen klass, båda får delta i samma lagtävling – lagtävling för föreningslag. Man går på olika banor med olika svårigheter och i mina ögon är det inte säkert att man korar landets bästa föreningslag, då inte alla deltar på samma villkor. Dela upp denna lagtävling (2-mannalag) i två olika tävlingar en för öppna klassen och en för veteranklassen, skulle vi tappa något lag p gr av detta så må det va hänt. Vi kan inte ha en handicaptävling när vi tävlar om SM-medaljer.

Vad tycker du???

 

3. Veteranernas banskytte

Vid årets SM visade det sig att nästan hälften av de veteraner som deltagit ligg-mästerskapet avstod när det gällde ställningar. Det var alldeles för få skyttar som ställde upp i SM-vet ställningar. Frågan diskuterades flitigt nere i Dagsås och man var överens att något måste göras för att säkerställa ett förhållandevis stort deltagarantal vid denna tävling.

Ett förslag som verkar får fler och fler anhängare är att veteranerna endast skall skjuta ligg och knä. Det var många som trodde att denna medicin skulle hålla veteranernas ställningstävlingar vid liv.

Vad tycker du???

 

4. Tävlingskalendern

Tävlingskalendern som nu finns på Skyttesportförbundets hemsida passar inte för 6,5-skyttet. Det har tydligt framgått och denna sida används endast marginellt av 6,5-arrangörerna. Vi får i stället förlita oss på olika distrikts hemsidor (Värmlands och Västerbottens hemsidor är här ett föredöme). Andra grenar som ser att IndTA underlättar ett arrangemang får gärna använda detta instrument. Hur jag än letar så hittar jag bara onödiga merarbeten om vi skall använda indTA för 6,5-skyttet,

Vi 6,5-skyttar behöver en enkel hemsida där vi lätt kan lägga upp och se inbjudningar och resultat och detta kan inte Skyttesportförbundet i dagsläget erbjuda oss.

Vad tycker du ???

 

5. Gevärssektionens årsmöte

Det har tidigare påpekats att alla discipliner inte får lika möjligheter att påverka sin egen verksamhet, när Gevärssektionens årsmöte alltid läggs vid olika större luftgevärstävlingar. Det är nästan omöjligt att få igenom förslag som t ex rör 6,5-verksamheten. Det sägs t ex att det stora antalet klasser vi har i 6,5-verksamheten beror på att man behöver dessa i korthåll. En fråga som då automatiskt inställer sig är varför korthållet skall styra 6,5 och inte tvärtom?

Vad tycker du???

 

Nöjer mig med detta så länge även om det finns frågor om verksamhetsinriktning och målsättningar som borde diskuteras. I mina ögon är det t ex omöjligt att ett gemensamt målsättningsdokument som styr både elit- och breddinriktningen. Av naturliga skäl arbetar dessa emot varandra……

Väntar med spänning på dina synpunkter i ovanstående frågor senast den 5 dec. Jag lovar att vidaresända alla synpunkter utan att ange ditt namn. Kom ihåg att i ditt svar inte ange några personer eller befattningshavare eftersom jag då måste censurera bort dessa, enligt brev jag fått från Skyttesportförbundet.

Som sagt hör av dig……

 

klasg