Headerbild

Debatt: 6,5-tankar

2017-01-29 i Debatt / Debatt

Så här halvvägs in i fältskyttesäsongen tillåter jag mig att fundera igen över vårt 6,5-skytte. Vad vi skall göra för att få detta skytte mera attraktivt. Naturligtvis måste vi lyssna på de aktiva mera än vad som hittills gjorts.

Här nedan några punkter:

1. Vi måste få till stånd en mer ändamålsenlig klassindelning. Vi har nu provat följande:

Ungd*-1-2-3-4-Elit-55-66-75-Ki-KiN**

*/ Ungd = är skyttar upp t om 16 år som skjuter med stöd

**/KiN = Kikarskyttar Nybörjare

Det har fungerat alldeles utmärkt och jag hoppas att fler arrangörer tar efter.

 

2/ Sen måste vi diskutera hur vi skall ha det med veteranernas ställningsskytte. Som det nu är blir det färre och färre gamlingar som ställer upp i ställningsskyttet. Vi måste göra något för att denna tävlingsform skall finnas kvar på sikt. Skulle vi få fler deltagare om veteranerna bara sköt ligg/knä? De som vill skjuta alla tre ställningarna kan ju skjuta i prestationsklass eller i öppen klass i mästerskapen.

 

3/ Antalet kikarskyttar ökar lavinartat och därför bör deras reglemente ständigt vara föremål för översyn. Naturligtvis borde det finnas en bra dialog med dessa skyttar. Skall det göras några begränsningar i denna verksamhet utöver vad som redan gjorts så är det viktigt att dessa accepteras av de aktiva. Vi diopterskyttar har inte kunskapen att ensidigt fastställa vad som skall gälla. Ökad dialog efterlyses. Här finns många frågor man bör titta på:

  • Klassindelning
  • Ställningsskytte
  • Banskytte för kikarskyttar

Dessutom bör man ju få SM-status fullt ut i fältskytte, alltså även i de olika lagtävlingarna.

 

En del andra frågor som bör lösas är

  • Ta bort särskjutningar om silver- och bronsmedaljer
  • Föreningslagtävlingarna vid SM bör vara separat för öppen klass, för veteraner och för kikarskyttar. Ingen sammanblandning då svårighetsgraderna varierar på tävlingen
  • Tävlingskalendern bör göras mera användarvänlig
  • Gevärssektionens årsmöte bör hållas på neutral plats/tid

 

Vad tycker du ???

 

klasg