Headerbild

Debatt: 6,5-idéer

2017-10-04 i Debatt / Debatt

Banskyttesäsongen är nu i stort sett över och det är dags att titta tillbaka och reflektera lite. Utan att ha några exakta siffror så har jag uppfattningen att inom 6,5-skyttet har antalet aktiva minskat även i år.

Tror att detta gäller såväl på föreningsnivå som på distrikts- och riksnivå.

Vad gör vi åt detta? Kan vi göra något för att bromsa upp denna nedåtgående kurva?

Ja, jag tror att vi måste se helheten och anpassa oss till den verklighet vi lever i. Har vi med nuvarande regelverk instrumentet för att stoppa flykten från 6,5 och för att locka nya skyttar. Ser i första hand två frågeställningar när vi arrangerar 6,5-tävlingar oavsett på vilken nivå det är:

1. Upplever alla deltagare oavsett klass, färdighet och rutin att man deltar ni en spännande tävling eller blir det mer en social upplevelse att åka ut och avlossa några skott. Det går väl inte att förneka att om man upplever spänningen i tävlingen samtidigt som vi får den sociala upplevelsen är att föredra.

2. Är våra skjutprogram anpassade till den breddskytteverksamhet vi skall vara. Passar det alla, lockas vi att delta.

Gevärssektionen har nu gått ut med enkät till alla våra distrikt, där Gevärssektionen skall ta ställning till ett antal frågor när det gäller 6,5-skyttet. Tycket att denna enkät ligger rätt i tiden och är mycket viktig för vår framtida utveckling.

Har inte sett enkäten själv, men enligt info jag fått så vill man höra våra gevärsledares åsikter i följande frågor:

 

Ändra klassindelningen för 6,5-skyttet i både bana och fält:

Förslaget innebär följande klassindelning U-1-2-3-4-E-55-65-75.

  • Detta innebär att antalet klasser minskar från 12 till 9
  • Klasserna 13-15-17-1 slås samman till klasserna U och 1, Alla ungdomar t o m 16 år som skjuter med stöd tävlar i klass U och alla utan stöd oavsett ålder skjuter i klass 1.
  • En veteranklass tas bort och kvar finns 55-65-75

Kommentar: Handen på hjärtat hur många 6,5 -tävlingar har behov av fyra klasser för ungdomar och nybörjare. Hur många tävlingar har behov av fyra veteranklasser.

Tror att vi får mera tävling i de olika arrangemangen och att klasser med en eller ett fåtal deltagare kommer att minska. Mycket positivt för den framtida utvecklingen

 

Ställningskyttet för veteraner i banskytte begränsas till liggande och knästående.

Vi har under de senaste åren sett en kraftig nedgång av antalet veteraner som deltar i program med alla tre ställningarna.

Kommentar: Om vi t e x tittar på SM:en i banskytte under de senaste åren, så är det fortfarande förhållandevis många veteraner som skjuter i liggandetävlingen, men när sedan ställningsprogrammet skall skjutas så försvinner över hälften. Intervjuer som gjorts med skyttarna som backar för ställningsprogrammet menar att man inte klarar ståendeskyttet på ett sådant sätt att det är meningsfullt att delta.

En känd sportskytt sa till mig vid ett tillfälle: ”Gör vad som helst bara vi ökar deltagarantalet i ställningsmästerskapet för veteraner. Händer inget så försvinner troligen ställningsmästerskapet för veteraner vid SM om några år. Gör något innan det är försent!”

Jag håller med och vill vi behålla ställningsprogrammet, så begränsa det till att gälla ligg/knä.

 

Tillåt att äldre veteraner som har svårt att komma ned och skjuta liggande får skjuta sittande från ett bord om denna möjlighet finns på banan.

Innebär att fler kan fortsätta med sitt skytte när man tappar rörligheten i kroppen på äldre dar.

Kommentar: Givetvis skall vi tillåta detta. Inga negativa konsekvenser. Svårigheten ligg och sittande med bord är densamma.

 

Ja, detta var några enkätfrågor som jag snappat upp. Har du åsikter i dessa tre frågor så kontakta gevärsledaren i ditt förbund snarast, så han får dina åsikter innan han svarar på enkäten.

Givetvis tar jag också tacksamt emot synpunkter i dessa och andra frågor som jag lovar att skicka vidare.

Hör gärna av dig!

 

klasg