Headerbild

Paradisträffen Arvika

2018-07-15 i Värmlands Skyttesportförbund / Nyheter / Skytteportalens Nyheter

Skillingmarks Skyttegille stod i fokus när Paradisträffen sköts under torsdagen. Inte nog med att den lilla gränsklubben tog hem lagfinalen. Det blev också seger för Therese Bråten samt dubbla guld för Per Magnusson.

- Fantastiskt roligt och fantastiskt spännande, summerade Per Magnusson efter finaldrabbningen i ställningsfinalen. Arvika Skyttegilles tävlingsvecka på Paradisbanan tog sin början igår med 50 meter gevär. Drygt 60 deltagare fanns på plats.

I första finalen, lagtävlingen, var det nog många som la sin röst på Skillingmarks Skyttegille. Med bröderna Magnusson, Lars och Per, samt 14-åriga Therese Bråten mönstrade skillingmarkingarna som vanligt en stark uppställning. Nu blev det en fjärde titel på raken, av de totalt fem lagtävlingar som har avgjorts i Paradisträffens historia. - Första året fick vi inte ihop lag, så då kunde vi inte delta, berättade skytteoraklet Lars Magnusson. När det var dags för sista skottet ledde Skillingmark klart och behövde bara göra ”normala” resultat för att hålla undan. Ståskytten Pelle Magnusson klämde av sitt skott ganska omgående efter eldgivning och säkrade en 9,0-poängare. - Det var så lång förberedelsetid ju. Men jag trodde nog att det skulle vara ett bättre skott. Lagkamraterna hängde på med varsin tia och totalt fick Skillingmark ihop 139 poäng på sina femton skott. - Helt osannolikt, tyckte Per. I och med att vi startar om på noll i finalen har ju alla samma möjlighet. Karlstad-Ulvsby, med Freja och Mathias Gärdestam samt Johan Gustavsson, slutade tvåa på 132.

Första individuella finalen var K9-K11. Här hade Edas Johan Andersson en stor ledning från start och höll undan. Totalt summerade Andersson 337 poäng, vilket var sju mer än tvåan Freja Gärdestam. Linus Lind, Skoga-Ekshärad, slutade trea på 324 poäng.

Tuffare tag i K13-15, där Therese Bråten var favorit till segern. Bråten bjöd dock in till rejäl kamp efter en något blygsam grundomgång, där hon slutade tvåa i klassen efter Beteds Selma Carlsson, båda på 192 poäng. Bråten började med fina 98 på första tio skotten, men fick sedan hack i maskineriet. - Jag förstod faktiskt inte vad det berodde på, men det var ju ganska mycket vind, menade Bråten. I K13 hade Oliver Thyberg, Eda, slagit till med hela 198 poäng medan klubbkompisen Oscar Morfeldt noterade 194, vilket innebar att Therese Bråten låg på fjärde plats och hade hela sex poäng att hämta in. Det gjorde hon ganska omgående. På de tio första finalskotten summerade hon 98 poäng och totalt 336. Anton Salomonsson, Barkåkra-Hjärnarp, särsköt sig till silvret före Oliver Thyberg.

För Therese Bråten väntar SM i Kristinehamn härnäst. - Det vore kul att komma topp fem, eller kanske ännu lite högre…

Något SM blir det inte för Per Magnusson, men han visade i Paradisträffen att kunnande finns för att vara med även i Sverige-eliten. Med 141 finalpoäng tog sig Magnusson förbi ledande Fanny Storm, Hogdal, fram till ännu en titel på Paradis-banan. Den senaste kom 2015. - Jag värderar den här segern högt. Det var svårare än vanligt att koppla bort jobbet idag, men jag lyckades bra med mitt mentala fokus. Av bara farten fortsatte han sedan med att sopa banan med konkurrenterna i Öppen rem-finalen. 344,2 poäng var 2,5 mer än tvåan Emil Johansen Nygård från Kongsvinger. Dagens enda hemmaseger kom i K17-KL75, där Jesper Nilsson behöll sin ledning och vann före Håkan Lidman, Piteå, och med Alexander Skau, Arvika, som trea.

MORGAN CARLSSON